Πρότυπο Φυλής

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑFEDERATION CYNOLOGIQUE INTER­NA­TIONALE (AISBL)

SEC­RE­TARIAT GEN­ERAL: 13, Place Albert 1er B – 6530 Thuin (Bel­gique)

ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ ΒΑΣΕΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (FCI)

23.12.2011/EN
FCI-Πρότυπο Αρ. 11

Μπουλ Τεριέ

 

Πρότυπο μπουλ τεριέ

Illus­tra­tion by M. David­son, ©NKU Pic­ture Library This illus­tra­tion does not nec­es­sar­ily show the ideal exam­ple of the breed.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ:05.07.2011

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Τεριέ.

FCI-ΚΑΤΑΤΑΞΗ:Ομάδα 3, Τεριέ
Τμήμα 3, τύπου Μπουλ Τεριέ
Η εργασία είναι προαιρετική.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ:  Είναι βέβαιο, ότι πρώτος ο James Hinks τη δεκαετία του 1850 τυποποιεί το πρότυπο της φυλής επιλέγοντας ένα κεφάλι σε σχήμα αυγού. Η φυλή παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη σημερινή της μορφή στο Μπέρμιγχαμ, το 1862. Η λέσχη Μπουλ Τερριέ ιδρύθηκε το 1887.
Το αληθινά ενδιαφέρον σημείο σχετικά με τη φυλή είναι ότι, το πρότυπο αναφέρει με απόλυτη σαφήνεια: ‘’ Δεν υπάρχουν όρια, τόσο για το βάρος, όσο και για το ύψος, αλλά πρέπει να υπάρχει η εντύπωση της μέγιστης σωματικής διάπλασης για το μέγεθος σε αναλογία ποιότητας και φύλου. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή ισορροπημένος’’. Ενα μικρό παράδειγμα ότι το Μπουλ Τεριέ είχε γίνει γνωστό από τις αρχές του 19ου αιώνα είναι ότι, αφού η φυλή είχε περιέλθη σε δυσμένεια, πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1918 τα μινιατούρα σβήστηκαν από τους καταλόγους όπου έγραφαν τις ράτσες της Λέσχης Κυνοφιλίας. Το 1938 διαφαίνονται προσπάθειες αναβίωσης των μικρών αυτών σκυλιών από τον συνταγματάρχη Richard Glyn, όπου μαζί με μια ομάδα ενθουσιωδών συναδέλφων, δημιούργησε τον Ομιλο Μπουλ Τεριέ Μινιατούρα. Το πρότυπό της δεν διέφερε από αυτό του Μπουλ Τεριέ, με τη μόνη εξαίρεση το όριο ύψους.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Δυνατή κατασκευή, μυώδες, καλά ισορροπημένο και με ενέργεια, με μια έντονη, αποφασιστική και έξυπνη έκφραση. Ενα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι το ριχτό πρόσωπο και σε σχήμα αυγού κεφάλι. Σχετικά με το μέγεθος, θα πρέπει να εξετάζουμε το φύλο. Το αρσενικό θα πρέπει να φαίνεται αρρενωπό και η σκύλα θηλυκό.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Θαρραλέο, έξυπνο, με μια διάθεση για αγάπη και διασκέδαση. Παρ’ όλη την ιδιοσυγκρασία, επιδέχεται πειθαρχεία. Αν και είναι επίμονο, είναι ιδιαίτερα καλό με τους ανθρώπους.


ΚΕΦΑΛΙ: Μακρύ, ισχυρό, βαθύ ως την άκρη του ρύγχους, αλλά όχι τραχύ. Παρατηρώντας το από μπροστά μοιάζει με σχήμα αυγού, γεμάτο, χωρίς κοιλότητες ή εγκοπές. Το προφίλ θα πρέπει να είναι ομαλά καμπυλωτό προς τα κάτω, από την κορυφή του κρανίου έως την άκρη της μύτης.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΟΥ: 


Κρανίο: Το πάνω μέρος του κρανίου θα πρέπει να είναι σχεδόν επίπεδο από αυτί σε αυτί.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:


Μύτη:Πρέπει να είναι μαύρη. Κάμπτεται προς τα κάτω στην άκρη της. Τα ρουθούνια είναι καλά ανεπτυγμένα.
Χείλη:Καθαρά και σφιχτά.
Σαγόνια/δόντια:Το κάτω σαγόνι είναι βαθύ και ισχυρό. Τα δόντια είναι καθαρά, γερά με σωστό μέγεθος, συμμετρικά με κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού. Τα πάνω δόντια επικαλύπτουν κοντά τα κάτω και οι σιαγόνες πρέπει να είναι σωστά βαλμένες.
Μάτια: Στενά και τριγωνικά, τοποθετούνται λοξά και είναι μαύρα ή όσο το δυνατόν σκούρο καφέ, ώστε να φαίνονται σχεδόν μαύρα, και με μια λάμψη. Η απόσταση που έχουν από την άκρη της μύτης είναι αισθητά μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν από τη κορυφή του κρανίου. Μπλε ή εν μέρει μπλε μάτια, είναι ανεπιθύμητα.
Αυτιά: Μικρά, λεπτά και τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους. Ο σκύλος πρέπει να είναι σε θέση να τα κρατά στητά όρθια όταν κοιτάνε προς τα πάνω.

Λαιμός: Εντονα μυώδης, μακρύς, τοξωτός, που εκλεπτύνει από τους ώμους προς το κεφάλι και χωρίς χαλαρό δέρμα.

Σώμα:Αρκετά στρογγυλεμένο, με εμφανή ελαστικότητα των πλευρών και αρκετό βάθος μεταξύ του ακρωμίου και του στέρνου, έτσι ώστε το στέρνο να είναι πιο κοντά στο έδαφος από ό,τι η κοιλιά.
Ράχη:Κοντή, δυνατή με τη ράχη πίσω από το σημείο των ακρωμίων να σχηματίζει ελαφρώς κύρτωση επάνω από τα λαγόνια.
Loin: Broad, well mus­cled.
Λαγόνια: Ευρεία και έντονα μυώδη.
Κάτω γραμμή και κοιλιά: Η κάτω γραμμή από το στέρνο μέχρι την κοιλιά σχηματίζει μια χαριτωμένη προς τα επάνω καμπύλη.

ΟΥΡΑ:  Κοντή, βαλμένη χαμηλά και με οριζόντιο κράτημα. Χοντρή στη ρίζα και λεπταίνει ομαλά προς το τελείωμα.

ΑΚΡΑ:

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ:


Γενική εμφάνιση:Ο σκύλος πρέπει να στέκεται γερά στα πόδια του και αυτά να είναι εντελώς παράλληλα. Σε ώριμους σκύλους το μήκος των μπροστινών ποδιών πρέπει να είναι περίπου ίσο με το βάθος του στήθους.
Ωμος:Δυνατός, μυώδης, χωρίς όμως να είναι βαρύς. Οι ωμοπλάτες πρέπει να είναι φαρδιές και επίπεδες και τοποθετημένες με μια χτυπητή κλίση προς τα πίσω από την άκρη της ωμοπλάτης προς τη επάνω άκρη, σχηματίζοντας σχεδόν μια ορθή γωνία με το επάνω μέρος του ποδιού.
Αγκώνας:Δεν πρέπει να στρέφεται ούτε προς τα μέσα, ούτε προς τα έξω και να είναι δυνατός.
Αντιβράχιο: Τα μπροστινά πόδια πρέπει να είναι δυνατά και με ποιότητα στα κόκαλα.
Μετακάρπιο (Υποκνήμιο): Ευθύ.
Εμπρόσθια πέλματα: Στρογγυλά και συμπαγή, με ωραία τοξωτά δάχτυλα.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ:
Γενική εμφάνιση: Τα πίσω πόδια είναι παράλληλα όταν τα κοιτάμε από πίσω.
Μηρός: Μυώδης.
Μηροκνήμιο (γόνατο): Αρθρωση καλά λυγισμένη.
Κάτω μηρός: Καλά αναπτυγμένος.
Ταρσοί: Με πολύ καλές γωνιώσεις.
Μετατάρσιο (πίσω μετακάρπιο): Κοντό και δυνατό
Οπίσθια πέλματα: Στρογγυλά και συμπαγή, με ωραία τοξωτά δάχτυλα.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ: Όταν κινείται φαίνεται γεροδεμένο, καλύπτοντας άνετα το έδαφος με ελεύθερους, άνετους βηματισμούς και με ένα τυπικό, καμαρωτό αέρα. Κατά τον τροχασμό, η κίνηση πρέπει να είναι παράλληλη, μπρος και πίσω, και συγκλίνει μόνο προς το κέντρο σε μεγάλες ταχύτητες, με τα μπροστινά πόδια να απλώνονται πολύ έξω και τα πίσω να κινούνται ελεύθερα στο γοφό, με ωραία κάμψη στο γόνατο και τον ταρσό, δίνοντας μεγάλη ώθηση.

ΔΕΡΜΑ: Σφιχτό.

ΜΑΝΔΥΑΣ:Τρίχα: Κοντή, επίπεδη, τραχιά στην αφή και με εξαιρετική γυαλάδα. Το χειμώνα είναι πιθανό να εμφανίζεται ένα μαλακό υπόστρωμα.

Χρώμα: Για τα λευκά, καθαρό τρίχωμα. Ο χρωματισμός του δέρματος και τα σημάδια στο κεφάλι δεν αποτελούν σφάλμα. Για τα έγχρωμα, το χρώμα πρέπει να κυριαρχεί. Όταν όλα τα άλλα είναι ίσα, τα ραβδωτά προτιμώνται. Μαύρο ραβδωτό, κόκκινο, καστανόγκριζο και τρίχρωμα, είναι εξ ίσου αποδεκτά. Τα σημάδια στο τρίχωμα λευκού σκύλου είναι ανεπιθύμητα. Μπλε και χρώμα συκωτιού εξαιρετικά ανεπιθύμητα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:Δεν υπάρχουν όρια, τόσο για το βάρος, όσο και για το ύψος, αλλά πρέπει να υπάρχει η εντύπωση της μέγιστης σωματικής διάπλασης για το μέγεθος σε αναλογία ποιότητας και φύλου.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρείται σφάλμα, και η σοβαρότητα με την οποία πρέπει να κρίνεται το σφάλμα πρέπει να είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό απόκλισής του όσο και με την επίδραση στη υγεία και την ευημερία του σκύλου.

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ:Επιθετικά ή υπερβολικά ντροπαλά σκυλιά
Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή συμπεριφορικές ανωμαλίες θα πρέπει να αποκλείεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

  • Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φανερά φυσιολογικούς όρχεις, τελείως κατεβασμένους στο όσχεο.
  • Μόνο τα λειτουργικά και κλινικά υγιή ζώα με τη χαρακτηριστική για τη φυλή διάπλαση πρέπει να μπαίνουν στην αναπαραγωγή.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – IMMORTAL SPIRITS KENNEL