Το Μπουλ Τεριέ

Γενικά…

Το Bull Ter­rier είναι μια φυλή που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη εμφάνιση, όσο και για το μοναδικό χαρακτήρα του. Με χαρακτηριστικό σε σχήμα αυγού κεφάλι, παρουσιάζεται γεροδεμένο, μυώδες με κοινό παρονομαστή την ισορροπία ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που το διέπουν. Ένα Bull Ter­rier διαθέτει έξυπνη όσο και αγέρωχη έκφραση, έχει πολύ ενέργεια, απολαμβάνει τη ζωή και απαιτεί ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια. Η προσωπικότητα όσο και το ταπεραμέντο είναι πολυδιάστατα. Συγκαταλέγονται στις πιο τρυφερές φυλές που αγαπούν και διασκεδάζουν τους ιδιοκτήτες τους και συνάμα είναι ιδιαιτέρως φιλικά και προστατευτικά με τα παιδιά….

General information about bull terrier
The history about bull terrier

Ιστορική αναδρομή…..

Στις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν οι φυλές των Bull και Ter­rier που ήταν βασισμένες στα παλιά αγγλικά Βull­dog, στα παλιά Εng­lish ter­rier και στα Black and tan ter­rier, που πλέον έχουν εξαφανιστεί. Το 1850 στην Αγγλία, ο James Hinks διασταύρωσε τα Bull και Ter­rier με Εng­lish white ter­rier, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σκυλί ολόλευκο πιο εκλεπτυσμένο με πιο τέλειες γραμμές, με μακρύτερο κεφάλι, ως απάντηση στις απαιτήσεις της μέσης τάξης της μεσο-​Βικτωριανής κοινωνίας για σκυλιά εκθέσεων και για ζώα συντροφιάς. Τα Bull Ter­rier από τους προγόνους τους Bull­dog έχουν πάρει τη δύναμη και το σώμα ενώ από τα Ter­rier, την ταχύτητα, τη χάρη και τη δραστηριότητα. Ο χαρακτήρας της φυλής έχει τόσο το θάρρος, το πείσμα και την αποφασιστικότητα του Bull­dog, όσο και την ευφυΐα, την αγάπη για παιχνίδι και την αταξία του Ter­rier. Έχουν κοινή κληρονομιά με τα Stafford­shire ter­rier και με τα Αmer­i­can Stafford­shire ter­rier καθώς και με τα mini-​Bull Ter­rier. Για να φθάσει όμως στη σημερινή μορφή το Bull Ter­rier, πέρασε από πολλές διασταυρώσεις για τη βελτίωση των μορφολογικών χαρακτηριστικών. Υπάρχουν στοιχεία ότι από τα πρώτα κι όλας χρόνια, ο Hinks διασταύρωσε τα Bull Ter­rier με Dal­ma­tions σκυλιά. Πολύ πιθανή είναι και η χρήση των Grey­hounds, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία προς απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Το μοντέρνο Bull Ter­rier που γνωρίζουμε σήμερα, είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων που έλαβαν χώρα γύρω στο 1900. Η διαμόρφωση των αυτιών, το down­face στυλ κεφαλιού διαμορφωμένο σε σχήμα αυγού, οφείλονται σε διασταύρωση με τα ραβδωτά bull και ter­rier. Αρκετές γραμμές αναπτύχθηκαν με αυτά τα νέα χαρακτηριστικά και το 1918, η γέννηση του Lord Glad­i­a­tor σήμανε το τέλος των παλαιών χαρακτηριστικών του κεφαλιού, γραμμή που μέχρι και σήμερα ακολουθούν αρκετοί εκτροφείς. Τα Bull Ter­rier πρέπει να συνδυάζουν τόσο τα γενικά τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής, όσο και το μοναδικό ταπεραμέντο τους.

 

 

Το σύγχρονο BullTerrier

To Bull Ter­rier θα πρέπει να συνδυάζει τα γενικά-​τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής όσο και το ταπεραμέντο που τα ξεχωρίζει. Με τις συνεχείς αλλαγές στην εκτροφή έχουμε πλέον εκ διαμέτρου απομακρυνθεί από το Bull Ter­rier μονομάχο (1800).

Το σύγχρονο Bull Ter­rier είναι πολύ αγαπητό, ζητά την επαφή με τον άνθρωπο και με μια έγκαιρη κοινωνικοποίηση μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος άλλων ζώων. Είναι τόσο στοργικά και αφοσιωμένα στον ιδιοκτήτη, έτοιμα για παιχνίδι ανά πάσα στιγμή. Ένα Bull Ter­rier θέλει να νιώθει ότι μας διασκεδάζει και ότι είναι το επίκεντρο της παρέας, που τυχόν μας έχει επισκεφθεί στο σπίτι. Δεν είναι τυχαίο που συχνά τα αποκαλούν σκυλιά ‘’κλόουν’’. Επιπρόσθετα, έχουν μια τάση να θέλουν να ανακατεύονται σε οποιαδήποτε δουλειά η ασχολία μας. Ένδειξη της μεγάλης χαράς τους είναι το τρέξιμο έξω στον κήπο ή μέσα στο σπίτι, από τον ένα τοίχο στον άλλο με τρομερή ταχύτητα, που αν τύχει και βρεθείς μπροστά τους μπορεί να σε ρίξουν κάτω. Άλλη έκφανση της χαράς τους είναι οι συνεχόμενες γρήγορες και πολλές στροφές γύρω από τον εαυτό τους (Προσοχή: Μη μπερδεύετε αυτή την ένδειξη χαράς με μια τάση που έχουν τα Bull Ter­rier να κυνηγούν την ουρά τους, γνωστή ως διαταραχή OCD).

Επιπλέον, έχουν μνήμη ελέφαντα γι’ αυτό φροντίστε να του συμπεριφέρεστε όμορφα και δίκαια. Πολλοί άνθρωποι, μόλις δουν για πρώτη φορά Bull Ter­rier το θεωρούν περίεργο, έως και άσχημο, όταν όμως γνωρίσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του γίνονται αιώνιοι θαυμαστές του.

 

The modern bull terrier
Owner of a bull terrier - 1
Owner of a bull terrier - 2
Owner of a bull terrier - 2

Είστε έτοιμοι να γίνετε ιδιοκτήτες ενός Bull Terrier;

 

Αρχικά φροντίστε να ενημερωθείτε για τη φυλή των Bull Ter­rier από βιβλία ή από υπεύθυνους εκτροφείς. Είναι πολύ σημαντικό για το καλό το δικό σας και του σκύλου να γνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους. Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται να ζήσετε μαζί περίπου 13 χρόνια.

Ένα υγιές και με ταπεραμέντο κουτάβι θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε μελλοντικού ιδιοκτήτη. Σκεφτείτε καλά για ποιο λόγο θέλετε ένα Bull Ter­rier (συντροφιά, εκθέσεις μορφολογίας, εκτροφή…) και αν οι οικονομικές και καθημερινές συνθήκες στις οποίες ζείτε είναι κατάλληλες για να μεγαλώσετε σωστά και υπεύθυνα ένα σκύλο.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της επιλογής εκτροφέα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Bull Ter­rier, όπως και κάθε καθαρόαιμη φυλή, έχουν προδιάθεση σε ορισμένες γενετικές παθήσεις. Για το λόγο αυτό κάθε εκτροφέας πρέπει να εξετάζει τα σκυλιά πριν αυτά μπουν στην αναπαραγωγή και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πρέπει να ζητούν τα πιστοποιητικά αυτών των εξετάσεων. Μόνο τα σκυλιά τα οποία είναι υγιή πρέπει να μπαίνουν στην αναπαραγωγή. Ο εκτροφέας με τον ιδιοκτήτη θα πρέπει να έχουν στενή επαφή, έτσι ώστε ο μεν να βλέπει πως μεγαλώνει ο σκύλος και ο δε να ζητά συμβουλές και πληροφορίες για ό,τι χρειαστεί.

Τα Bull Ter­rier είναι πολύ περίεργα σε οποιοδήποτε καινούργιο ερέθισμα, πεισματάρικα σε παιχνίδι και συνήθειες, ξεροκέφαλα σε εκπαίδευση. Για τους αρχάριους ιδιοκτήτες συνιστούμε την απόκτηση ενός θηλυκού κουταβιού, αφού πειθαρχούν ευκολότερα.

Ως προς το θέμα της φύλαξης και περισσότερο της σωματοφυλακής, είναι ένα ένστικτο που το έχουν εκ φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν τα ενθαρρύνουμε σε ανεξέλεγκτες επιθετικές κατευθύνσεις απέναντι σε άλλα ζώα και ανθρώπους. Φροντίστε να είστε ο αρχηγός του σκύλου σας που στο ψυχισμό του θα μεταφράζεται ως ασφάλεια προς αυτόν και απόλυτος σεβασμός από αυτόν προς εσάς . Σε καμία περίπτωση δε τον κάνουμε να μας φοβάται, αλλά αντιθέτως, πρέπει να μας σέβεται και να πειθαρχεί ευχάριστα και απόλυτα. Πρέπει να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας από πολύ νωρίς, και ίσως σε αυτό το σημείο πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτών. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του εκπαιδευτή καθώς αρκετοί δε χρησιμοποιούν θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Το κουτάβι θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί σε σχέση με πολλούς παράγοντες ( άνθρωπος, άλλα ζώα, ήχοι, εξωτερικοί παράγοντες). Προσέξτε την περίοδο μεταξύ 8 – 9 εβδομάδων καθώς το διάστημα αυτό ο φόβος είναι ένα έντονο συναίσθημα που νιώθει το κουτάβι και γι’ αυτό θα είναι καλό να του έχετε εξασφαλίσει μια ρουτίνα, ώστε να μη στρεσάρεται.

Πρέπει να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι για τη φυλή που επιλέξατε, έτσι ώστε να είστε και εσείς αλλά και ο σκύλος ευτυχισμένοι. Όπως ήδη ελέχθη, τα Bull Ter­rier διαθέτουν πολύ ενέργεια και για το λόγο αυτό πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αρκετές ώρες παιχνιδιού, για να μην έχετε απώλειες σε προσωπικά αγαπημένα αντικείμενα ή έπιπλα του σπιτιού. Εκτός όμως από αυτό, ένα Bull Ter­rier που θα νιώσει ανία πολλές ώρες μόνο του (ή) και κλεισμένο σε σκυλόσπιτο, θα ενεργοποιήσει κάποιες δυσάρεστες συνήθειες, όπως το επίμονο κυνήγι της ουράς ή το επίμονο γλείψιμο των ποδιών κ.α

…Με βάση όλα τα παραπάνω, αν είστε σε θέση να απαντήσετε θετικά στην ερώτηση αν μπορείτε να μεγαλώσετε υπεύθυνα ένα Bull Ter­rier ώστε να είναι κοινωνικό, υγιές και ευτυχισμένο μαζί με εσάς, τότε σας ευχόμαστε να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας για την απόκτηση ενός Bull Ter­ri­er και να έχετε μια ονειρική επαφή μαζί του για όλα τα χρόνια της ζωής του !!!

 

Χρήσιμες συμβουλές

  • Επειδή τα Bull Ter­rier είναι πολύ ανεκτικά στον πόνο πρέπει να είστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί, αφού δείχνουν δείγματα πόνου ετεροχρονισμένα με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σε γενικότερο πλαίσιο, παρατηρείτε την όρεξη του για φαγητό, ή παιχνίδι, το περπάτημα του, την ανάσα του, το δέρμα-​τρίχωμα, καθότι υποφέρουν από δερματοπάθειες-​αλλεργίες. Διατηρείτε καλή υγιεινή στο στόμα (δόντια-​ούλα), αυτιά, μάτια, νύχια.

  • Φροντίστε το ζώο σας να έχει μια ρουτίνα. Όχι απότομες και συχνές αλλαγές.

  • Να αποφεύγετε την συχνή έκθεση στον ήλιο, λόγω δερματοπαθειών, όπως και τα διάφορα χημικά σαμπουάν.

  • Προσέξτε τη διατροφή του ώστε να αποφύγετε αλλεργίες και άλλες παθήσεις.

  • Να είστε προσεκτικοί στις πρώτες επαφές με το λουρί. Να είστε χαλαροί, καθόλου πιεστικοί, φορώντας το τις πρώτες φορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όχι κατευθείαν στη βόλτα.

  • Μη το κάνετε συχνά μπάνιο. Aν και τα περισσότερα τρελαίνονται να κολυμπούν στη θάλασσα, δεν τους αρέσει όμως και δεν τους κάνει καλό το μπάνιο στη μπανιέρα. Προτιμήστε μια βρεγμένη πετσέτα αν θέλετε συχνή καθαριότητα.

  • Σε περίπτωση αλλεργίας εξετάστε: Τροφή-​διατροφή, χώρο (σπίτι, κήπος, γρασίδι, γύρη, παράσιτα‚ υλικό πάνω στο οποίο κοιμάται…), απορρυπαντικά-​αρωματικά σπρέι, εποχή, φάρμακο που τυχόν πήρε κατά την εμφάνιση της αλλεργίας, στρες.

  • Φροντίστε ειδικά τους πρώτους μήνες να έχετε χρόνο, ώστε να δείξετε ήρεμα και με υπομονή τους κανόνες του σπιτιού στο νέο σας μέλος.

Useful tips about bull terrier
Useful tips about bull terrier
Το Μπουλ Τεριέ

 

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε, ώστε να λάβετε τη σωστή απόφαση για την απόκτηση ενός Bull Ter­rier !!! Kρίναμε απαραίτητο να σας παρουσιάσουμε τη μοναδική φυσικά ομορφιά και ιδιαιτερότητα τους, αλλά και τις υποχρεώσεις σας προς το μελλοντικό σας κουτάβι. Ως προς τις ανάγκες του, δε διαφέρει από ένα παιδί.

Τι θα κάνατε λοιπόν για το παιδί σας;

(Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας)

Mε αγάπη και πάθος για την εκτροφή,

Λαμπρινή Μανιάτη -​ Κώστας Λεντούδης 

IMMOR­TAL SPIR­ITS KEN­NEL

GREECE–

Lamprini and Kostas - Bull Terrier Breeders - 1