Γενετικές Παθήσεις

Όλες οι φυλές υποφέρουν από κάποιες γενετικές ασθένειες . Οι ασθένειες που επηρεάζουν τη φυλή των Bull Ter­rier είναι οι ακόλουθες:

  • Κώφωση ( Μονομερής και διμερής )
  • Καρδιοπάθεια
  • Νεφρική Νόσο ( PKD )
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας

Όλοι οι υπεύθυνοι εκτροφείς πρέπει να εξετάζουν τα ζώα τους πριν από την αναπαραγωγή και όλοι οι υπεύθυνοι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πρέπει να ζητούν αυτές τις εξετάσεις από τους εκτροφείς, πριν από την αγορά ενός κουταβιού . Αυτός είναι ο σωστότερος και πιο ασφαλής τρόπος για εκτροφή Bull ter­rier και έτσι, για ένα δικό σας υγιές κουτάβι !!!

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΩΦΩΣΗΣ

Με την εμφάνιση της φυλής των Bull Ter­rier είχε διαπιστωθεί ότι είχαν προβλήματα κώφωσης. Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι μόνο τα λευκά ζώα θα μπορούσαν να έχουν τέτοιου είδους προβλήματα , αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποια χρωματιστά ζώα που βρέθηκαν να έχουν προβλήματα κώφωσης. Οι εκτροφείς είχαν σταματήσει να αναπαράγουν από ζώα που ήταν κωφά , προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αλλά υπήρχαν ακόμα μερικά κουτάβια που γεννήθηκαν κωφά και ο λόγος για αυτό είναι ότι, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ζώα τα οποία ήταν μερικώς κωφά , αφού εκτροφείς από λάθος αναπαρήγαγαν ζώα με λιγότερο από το τέλειο της ακοής τους. Σήμερα είναι δυνατόν να εξετάζουν τα ζώα με προδιάθεση σε αυτή την ασθένεια με ακρίβεια . Η εξέταση αυτή , γνωστή ως B.A.E.R. test, μπορεί να γίνει στο ζώο σας από περίπου 5 εβδομάδων και είναι μια αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία.

Υπάρχουν τρεις ταξινομήσεις για την κώφωση :

  • Κανονική διμερής ακοή
  • Μονομερής κώφωση (κωφά σε ένα αυτί )
  • Διμερής κώφωση (κωφά και στα δύο αυτιά )

Μόνο τα ζώα με φυσιολογική διμερή ακοή θα πρέπει να μπαίνουν στην αναπαραγωγή , προκειμένου να αποφευχθούν κωφά Bull Τer­rier στο μέλλον .

ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Τα περισσότερα θέματα καρδιάς που εμφανίζονται στα Bull Terrier είναι αυτά της μιτροειδούς δυσπλασίας και των υποαορτικής στένωσης. Τα ζώα που έχουν επηρεαστεί μπορεί να υποφέρουν από καρδιακές προσβολές, ενώ άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η έλλειψη δραστηριότητας και η δυσκολία στην αναπνοή . Ένας κτηνίατρος καρδιολόγος μπορεί να ανιχνεύσει «μουρμουρίσματα» στην καρδιά με στηθοσκόπιο για ακρόαση. Υπάρχουν επίσης κάποιες εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε την υγεία της καρδιάς , οι οποίες είναι η ακτινογραφία του θώρακα , το ηλεκτροκαρδιογράφημα για τη μέτρηση ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και τέλος ένα καρδιακό υπερηχογράφημα Doppler Test.

ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Φαίνεται να υπάρχουν δύο είδη των ασθενειών των νεφρών στα Bull Ter­rier . Το πρώτο είναι η πολυκυστική νόσος των νεφρών ( PKD) και το δεύτερο είναι η κληρονομική νεφρίτιδα. Και οι δύο ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας που είναι κοινά και στις δύο ασθένειες είναι τα ακόλουθα:

  • Ανορεξία
  • Νωθρότητα ή λήθαργος
  • Απώλεια βάρους ή καχεκτική ανάπτυξη
  • Άσχημο τρίχωμα
  • Εμετός /διάρροια
  • Δυσάρεστη αναπνοή / έλκη στόματος
  • Μυϊκές συσπάσεις και σπασμοί
  • Κατανάλωση πολύ νερού και αυξημένη παραγωγή ούρων.
  • Χλωμά ούλα (αναιμία)
  • Αφυδάτωση ( κολλώδη ξηρά ούλα )

Για τη διάγνωση αυτών των ασθενειών μπορείτε να κάνετε ένα υπερηχογράφημα νεφρών ή μια βιοψία , αλλά ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος είναι το test UP /C (αναλογία πρωτεΐνης ούρων κρεατινίνης ) . Στις περισσότερες φυλές η αναλογία μέχρι 1,0 είναι φυσιολογική, ωστόσο η σύσταση για το Bull Ter­rier είναι ότι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 0,3 .

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Η επιγονατίδα είναι ένα μικρό οστό στην επιγονάτια άρθρωση η οποία είναι παρόμοια με την επιγονατίδα στο ανθρώπινο γόνατο. Εάν η αυλάκωση είναι πολύ ρηχή, η επιγονατίδα μπορεί να γλιστράει προς τα πλάγια, έξω από το αυλάκι. Η επιγονατίδα μπορεί να γλιστράει έξω από το αυλάκι της εύκολα ή μόνο περιστασιακά με αποτέλεσμα το ζώο να κουτσαίνει. Η γενετική αυτή πάθηση μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την αναπαραγωγή από υγιείς γονείς . Είναι απαραίτητο, όλα τα ζώα εκτροφής πρέπει να ελέγχονται για αυτή την κληρονομική ασθένεια και κάθε σκυλί που τυχόν βρέθηκε να έχει την ασθένεια , πρέπει να αποκλείεται από την αναπαραγωγή.

 

!Οι παραπάνω παθήσεις αποτελούν επίσημα τη βασική κατηγορία γενετικών παθήσεων της φυλής των Bull Terrier. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες τις οποίες συναντάμε, όπως η Ακροδερματίτιδα, γνωστή ως LAD,  μια θανατηφόρα δερματική ασθένεια που περιγράφηκε πρώτη φορά το 1986. Μετά από αρκετές έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα ζώα που διαγνώστηκαν με ακροδερματίτιδα βρέθηκε να έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Σε αντίθεση όμως με την ανθρώπινη εντερική ακροδερματίτιδα, η λήψη ψευδάργυρου δε βοηθάει στην αντιμετώπιση της πάθησης στα ζώα. Η συγκεκριμένη πάθηση εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες στα πόδια και στο ρύγχος (κυρίως και αρχικά), διάρροια, βρογχοπνευμονία, επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανοσοανεπάρκεια. Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας κάνουν την εμφάνιση τους τις πρώτες κι’ όλας βδομάδες της ζωής του κουταβιού. Τα κουτάβια με ακροδερματίτιδα έχουν μια χαρακτηριστική καχεκτική εικόνα από την αρχή της ζωής τους. Με την εξέλιξη της νόσου παρατηρείται υπερκεράτωση των ποδιών και παραμόρφωση των νυχιών. Λόγω ανοσοανεπάρκειας, οι σκύλοι συχνά υποφέρουν από δερματικές λοιμώξεις όπως Malassezia ή Candida. Άλλα συμπτώματα είναι η  σοβαρή αραίωση του τριχώματος καθώς και ο σκληρός ουρανίσκος, στον οποίο κολλάνε τα υπολείμματα τροφής, προκαλώντας φθορές και κακοσμία της αναπνοής. Το προσδόκιμο ζωής είναι συνήθως περίπου 7 μήνες. Ζώα που μπορεί να επιβιώσουν λίγο περισσότερο υποφέρουν από σοβαρές βλάβες. Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια βρέθηκε τρόπος να εξετάζονται οι γεννήτορες πριν μπουν στην αναπαραγωγή με εξέταση DNA, ώστε να αποφεύγονται γέννες με άρρωστα κουτάβια. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι κάποια ζώα μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας χωρίς ποτέ να την έχουν εκδηλώσει, αλλά που μπορεί να την μεταδώσουν στους απογόνους τους. Η γονιδιακή εξέταση MKLN1 είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση εάν ένα ζώο είναι φορέας ή όχι της νόσου.

 

 


Mε αγάπη και πάθος για την εκτροφή, προσπαθώντας να προστατεύσουμε την υγεία των σκύλων,

Λαμπρινή Μανιάτη — Κώστας Λεντούδης

IMMOR­TAL SPIR­ITS KEN­NEL

–EΛΛΑΔΑ–